Gårdsbeskrivelse Lia

Fra Skjerstad Wiki
Hopp til: navigasjon, søk

Selv om det er noen kilometer mellom Lia og Oldereid så har de begge gnr 9. Lia var lenge en husmannsplass, men 13. juli 1900 fortsatte utskiftningen på gnr 9 Oldereid og vi siterer fra utskiftningsprotokollen:

Oldereidmark har tidligere været brukt og beboet af Husmænd. Nu var det Hensikten at selge Halvparten af denne Plats til Edvard Johnsen og derefter lade den solgte del Skyldlægge.

Eiendommen fikk bnr 11.

Edvard druknet i Livatn 4. desember 1920. Han var på tur med hesten over vannet da isen ikke tålte vekten av hest og mann. Også hesten druknet.

De eldste husan som står i dag er bygget ca første halvdel av 1800 tallet. Tømmeret i fjøsbygningen som står i dag er datert til 1710. Bygningene i Lia står på en liten høyde 12 meter over Livatn. Begrunnelsen for denne plassering er nok at de var redd for at elva skulle gjøre skade på husan ved flom. Slåttmarka ligger plassert rundt husan Utom gården i Lia hadde de en jordkjeller.

De dyrket potet og neper og hadde kyr, geiter, sau og hest. Havnegangen var felles med Indre Oldereid.

Nerheim: Sylsteiner viser at det en gang i tiden har stått et hus her. Hvem det var som bodde her er usikkert, men det kan ha vært Niels Paalsen og at Nilsheim kan gjennom årene være blitt til Nerheim, men det kan også være at huset er plassert nedenfor husene i Lia.