Drukningsulykker ved Enge

Fra Skjerstad Wiki
Revisjon per 20. mai 2012 kl. 15:34 av Magne (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Enge har det vært flere tragiske drukningsulykker. Edvard Peder Alfred Olsen 12 år, og Hans Ingvald Olsen 15 år (de var ikke i slekt) skulle gå på skøyter hjem etter å ha vært på skolen på Oldereid. Utenfor Oldereidelva gikk de gjennom isen og druknet. Dette var den 12. desember 1896. Det var flere sammen med dem bl.a. Hans sin bror Albrikt, men han var noe lettere så han gikk ikke gjennom isen.

Vel 20 år senere, skjedde det igjen en drukningsulykke. Det var Harald Pedersen som gikk gjennom isen nedenfor Enge og druknet 3. mars 1917, 10 år gammel. (I kirkeboka er han kalt Harald Haakonsen og faren Haakon Olsen). Albrikt Martin Olsen kom kjørende med et lass ved fra skogen, og da han fikk høre hva som hadde skjedd forlot han hest og lass og skyndte seg ned til naustet. Sammen med en annen fikk de satt ut en båt som de dro etter isen ut til ulykkesstedet, men det var ikke mulig å redde livet til gutten. Mens de holdt på med dette redningsarbeid utenfor Enge, fikk de høre nødrop fra andre siden av fjorden. Det var den 31 år gamle Christen Meyer fra Høgset, som hadde gått gjennom isen utenfor Klette og druknet der. Isen kunne lett krevd et liv til. Johan Lien var på tur over isen fra Enge til Misvær, og isen brast under han. Albrikt Olsen så dette, kom til unnsetning, og fikk dratt han opp.

21 november 1926 druknet Gusta (Augusta) J. M. Olsen (kona til Albrigt Martin Olsen) Hun hadde vært ute og reist og da de skulle i land fra DS Skjerstad utenfor Espenes, sank ekspedisjonsbåten på grunn av at den var overbelastet og fem av de som var i båten druknet, bl.a. Gusta Olsen. Hun var mor til 4 barn der den yngste var 4 år. ( Se slektsbok for Skjerstad bind V side 91, 93, 94 og side 210 ).

Som ovenstående viser har Albrikt Olsen, Enge vært sterkt berørt av at nære familiemedlemmer og nære naboer har druknet.

Ovenstående ang drukningsulykker har Erling Lekang skrevet ned etter tidligere å ha innhentet opplysninger hos Margit Engegård.

22 mars 1946 skjedde det en ulykke i Engehammeren. 2 arbeidslag var i gang med å grovbryte veien mellom Enge og Misvær. Ett stort snøras tok 2 mann med langt nedover. Den ene av de to, Arne Hansen fra Klettenge, pådro seg så store skader at han døde på Bodø sykehus. (Kilde årbok for Skjerstad 2001 side 7).