Ingvald Peder Astrup Hansen

Fra Skjerstad Wiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Ingvald Peder Astrup Hansen, født 4 august 1889 på Støvset, foreldre: Hans Edvard Jokumsen og Karen Marie Andersdatter.

Ingvald overtok bruket (232/7) etter sin far. Foruten å drive gården var Ingvald en periode i Sulitjelma som elektriker. Hjemme på Støvset var han en av drivkreftene som fikk igang det første kraftverket på gården. Ingvald virket også som installatør rundt omkring i kommunen i flere tiår.

Ingvald var ikke gift, men bodde sammen med Josefine Amanda Hansen som offisielt var husholderske hos Ingvald. Ingvald hadde ingen egne etterkommere.

Josefine var født 8 februar 1894 på Grimstad i Gildeskål. Hun var gift med Harald Hansen (se bindet Straumen, side 115). Etter at Harald døde i 1920 flyttet Josefine først hjem til Gildeskål for siden å havne på Støvset der Haralds bror Bernhard bodde. Hun tok tjeneste hos Hans Jokumsen som da var blitt enkemann fordi hun her fikk ha med seg de to døtrene sine, Hilma og Haralda. Da Hans døde ble hun værende hos Ingvald.

Josefines datter Haralda ble i 1940 gift med Frits Johansen som i sin tid overtok bruket etter Ingvald.

Ingvald og Josefine ble boende i "gammelgården" da Frits og Haralda bygde nyhuset Fossheim i 1954. Ingvald og Josefine flyttet inn på aldersheimen på Skjerstad i august 1970. Ingvald døde 17 novenber 1974 og Josefine 21 mai 1986.
Tilbake til Støvset