Frits Johansen

Fra Skjerstad Wiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Johan Frits Johansen var født i Sulitjelma 17 november 1910, død 14 oktober 1995. Foreldre: Gruvearbeider Johan Peter Hansen og Petrine Amalie Sakariassen. Giftet seg 30 oktober 1940 med Haralda Josefine Marie Hansen, født på Godøy 16 april 1920, død 26 juli 2000.

Frits sitt fødselsår har vært usikkert. Frits mente selv i det siste at han var født i 1910. Dette ifølge en retting i kappelanboka, Ministerialboka har ikke denne rettingen men Frits er tatt med (uten navn) i folketellingen 1910.

I september 1911 døde Johan i ei drukningsulykke i Kjeldvatnet og Petrine ble sittende igjen med 6 små barn. Flere av disse ble satt bort til fosterforeldre, bl. a. havnet Frits i Vestvatn.

Han vokste opp hos Berna og Johannes Hansen i Øvre Vestvatn og hadde det bra hos sine fosterforeldre sammen med sine 4 fostersøsken.

Som voksen var han på arbeid i ytterbygda der han traff Haralda. De ble gift i 1940 og de flyttet inn i huset til Ingvald Hansen der også Haraldas mor, Josefine bodde.

Frist var en dyktig snekker og i tillegg til å delta i gårdsdrifta, arbeidet han mye i krigstiden med småsnekring i verkstedet på gården.

Han var en ivrig rypejeger, både på Klettkoven og på Sandfjellet, det meste av fangsten ble solgt. Han drev også med hjemmefiske. I tillegg drev Frits og Ingvald med jordbær for salg.

Fris arbeidet også som snekker under gjenreisningen etter bombingen i Bodø under krigen.

I 1956 stod nyhuset ferdig og Frits flyttet med familien inn til jul.

Utenfor hus- og gårdsdriften begynte Haralda med vaskejobb på skjerstadferga, etterhvert også som deltids- kontorhjelp i Statens vegvesen som hadde et lite kontor på Støvset. Da Vegvesenet flyttet til Vesterli ble hun med dit og fikk heltidsjobb. Hun var også med da kontoret flyttet til Fauske der hun var til hun var 64 år. Harada hadde da tatt kjørerkort og kjøpt seg bil.Tilbake til Støvset